Σαλόνι απο-αποικιοποίησης

Σαλόνι απο-αποικιοποίησης

O χώρος τέχνης 1927, σε συνεργασία με το Decolonize Hellas,

προσκαλεί καλλιτέχνες στο:

Σαλόνι Απο-αποικιοποίησης (Decolonizing Salon)

Συζητήσεις

Ομάδες ανάγνωσης

Εργαστήρια

Έκθεση αφίσας

Σε ένα πολιτιστικό περιβάλλον διχασμένο ανάμεσα στην εργαλειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τουριστικούς ή εθνικιστικούς σκοπούς και την ιδρυματοποίηση του σύγχρονου πολιτισμού μέσα σε συνθήκες ιδιοποίησης του δημόσιου χώρου, περιβαλλοντικής καταστροφής και αυξημένης βίας και αστυνόμευσης, προσκαλούμε καλλιτέχνες από όλα τα πεδία, προκειμένου να σκεφτούμε και να οραματιστούμε το ζήτημα της “απο-αποικιοποίησης” του πολιτισμού και των φορέων του: Πώς μπορούμε να επανανοηματοδοτήσουμε την έννοια του πολιτισμού; Πώς μπορούμε να επανοικειοποιηθούμε τους φορείς του προς όφελος της κοινωνίας; Πώς αναδιανέμουμε πόρους ώστε η καλλιτεχνική δημιουργία να ενδυναμώνει τους ίδιους τους δημιουργούς και τους κοινωνούς της; Ποια είναι η θέση της τέχνης μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων, νεοαποικιακών πολιτικών και κοινωνικών επιλογών;

Επικεντρωνόμαστε στην τέχνη της αφίσας ως μέσο ευαισθητοποίησης, προπαγάνδας και παρακίνησης σε δράση, και προσκαλούμε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να δημιουργήσουν αφίσες γύρω από ιδέες και θεματικές που θα διαπραγματευτούμε και θα διαμορφώσουμε συλλογικά: Πώς φανταζόμαστε την “απο-αποικιοποίηση” αναφορικά με τα κτήρια, την πολιτιστική κληρονομιά, τον δημόσιο χώρο, τα τοπία, τα χρώματα, τους (αντι-)ήρωες, τα αφηγήματα, όλα όσα συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε “ελληνικό πολιτισμό”;

Προκειμένου να αναπτύξουμε έναν κοινό κώδικα διαλόγου και δημιουργίας με όλους τους συμμετέχοντες, αναβιώνουμε την έννοια του “σαλονιού” ως χώρου σκέψης, ανταλλαγής, και ελεύθερης δημιουργίας. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι  καλλιτέχνες μπορούν να συμμετέχουν σε μια σειρά εργαστηρίων, ομάδων ανάγνωσης και συζήτησης γύρω από τα προτάγματα της απο-αποικιοποίησης, όπως αυτά εκφράζονται διεθνώς αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα. Στους προσκεκλημένους μας ομιλητές περιλαμβάνονται οι: Collage Chile (κολεκτίβα καλλιτεχνών), Νuno Coelho (ντιζάινερ, επιμελητής), Ακτίνα Σταθάκη (επιμελήτρια, θεατρολόγος).

Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Οι συζητήσεις του σαλονιού είναι ανοιχτές σε όλους/ες. Οι αφίσες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών θα εκτεθούν στο χώρο τέχνης 1927 μετά το τέλος του  Σαλονιού.

Έναρξη: 6 Οκτωβρίου.

Έκθεση: Ιανουάριος 2022.

Πώς;

Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής μέχρι 25 Σεπτεμβρίου. Η φόρμα συμμετοχής είναι διαθέσιμη εδώ. Η συμμετοχή στο σαλόνι είναι ελεύθερη.

Κατά τη διάρκεια του σαλονιού θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και υβριδικά (διαδικτυακά και δια ζώσης για όσους/ες το επιθυμούν).

No post found