Καλωσόρισμα

Καλωσόρισμα

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ στο πρώτο μας διεθνές υβριδικό νομαδικό συμπόσιο Για την Απο-αποικιοποίηση της Hellas. Αυτοκρατορικά Παρελθόντα, Αμφισβητούμενα Παρόντα, Χειραφετημένα Μέλλοντα, 1821-2021.

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η τότε επερχόμενη δισεκατονταετηρίδα από την Ελληνική Επανάσταση μας ενέπνευσε να σκεφτούμε γύρω από την ιστορία του ελληνικού έθνους-κράτους, τα ιδανικά με τα οποία θεμελιώθηκε και τις σχέσεις του με την αποικιοκρατία, τις αποικιακές ιδέες και πρακτικές της Ευρώπης.

Αρχικά σκεφτήκαμε τη διοργάνωση ενός μικρού εργαστηρίου. Σύντομα όμως διαπιστώσαμε ότι το ζήτημα απαιτούσε βαθύτερη και πιο συστηματική εμπλοκή. Έτσι, ιδρύσαμε την πρωτοβουλία “Για την απο-αποικιοποίηση της Hellas”, η οποία επιχειρεί να δράσει γύρω και πέρα από τα σύνορα μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας, καλλιτεχνικής πρακτικής και κινηματικής δράσης, συνεισφέροντας παράλληλα στο παγκόσμιο απο-αποικιακό κίνημα. Το πρώτο μας διεθνές συμπόσιο διεξάγεται 4-7 Νοεμβρίου, διαδικτυακά και in situ, στο String Theory / Κ39 (Κορυτσάς 39, Βοτανικός, Αθήνα), και είναι μία μόνο από τις πολλές εκδηλώσεις που έχουμε ήδη οργανώσει ή σχεδιάσει για το κοντινό μέλλον.

Στο συμπόσιο Για την Απο-αποικιοποίηση της Hellas. Αυτοκρατορικά Παρελθόντα, Αμφισβητούμενα Παρόντα, Χειραφετημένα Μέλλοντα, 1821-2021 θα συναντηθούμε με ερευνητές και ερευνήτριες, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ακτιβίστριες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς για να συζητήσουμε ζητήματα όπως: οι αποικιακές πρακτικές μουσείων, οι σχέσεις μεταξύ φυλής, αποικιοκρατίας και επανάστασης, η διασπορά και η εποικιστική αποικιοκρατία, οι διαδικασίες κατασκευής πολιτικών ταυτοτήτων, η έννοια της ειρήνευσης ως αποικιακή τεχνολογία, η απο-αποικιοποίηση της Κύπρου, ο κοσμοπολιτισμός της θάλασσας και οι εργασιακές σχέσεις, η γνωσιοκτονία και η κοσμοπολιτική, οι φεμινιστικές μεθοδολογίες απο-αποικιοποίησης, και πολλά ακόμα.

Με διάφορα μέσα –συζητήσεις σε πάνελ, διαλόγους και συνεντεύξεις, εργαστήρια, συνελεύσεις, περιπατητικές αντι-ξεναγήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα– φιλοδοξούμε να συναντηθούμε με ένα ευρύτερο ακροατήριο και να σκεφτούμε μαζί τα εν πολλοίς αποσιωπημένα αυτοκρατορικά παρελθόντα, την ταραχώδη εποχή μας η οποία χαρακτηρίζεται από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τη φυλετική και έμφυλη βία, την ξενοφοβία και τη νοσταλγία της λευκής υπεροχής, καθώς επίσης και να φανταστούμε τα μονοπάτια που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο σε πιο φιλόξενα και συμπεριληπτικά μέλλοντα.

Η κολεκτίβα

  • Σίσσυ Θεοδοσίου
  • Νικόλας Κοσματόπουλος
  • Δέσποινα Λαλάκη
  • Πηνελόπη Παπαηλία
  • Φωτεινή Τσιμπιρίδου

 

Σημείωση: Το συμπόσιο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και με περιορισμένη παρουσία κοινού στο String Theory / K39 (Κορυτσάς 39, Βοτανικός). Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της COVID-19.