Οθωμανικός χάρτης της Ακρόπολης από το 1826-1827. Κατερίνα Στάθη, 2019.

Η οθωμανική Ακρόπολη: Συνυφασμένες βιογραφίες, κοινή κληρονομιά

Η οθωμανική Ακρόπολη: Συνυφασμένες βιογραφίες, κοινή κληρονομιά

Οθωμανικός χάρτης της Ακρόπολης από το 1826-1827. Κατερίνα Στάθη, 2019.

Ημερομηνία: 25 Μαΐου 2021

Ώρα: 7.30 – 9.30 μμ

Διοργανωτές: dëcoloиıze hellάş σε συνεργασία με τo Decolonial Initiative του Πανεπιστημίου Brown

Συντονιστές: Γιάννης Χαμηλάκης (Πανεπιστήμιο Brown) και Κωνσταντίνος Θανασάκης (Ίδρυμα Λασκαρίδη)

Γλώσσα: Αγγλικά

Η Ακρόπολη είναι και πάλι στην παγκόσμια ειδησεογραφία έπειτα από τις πρόσφατες και ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις. Η εξελισσόμενη συζήτηση αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, το πόσα λίγα είναι δημοσίως γνωστά για τις πλούσιες και συναρπαστικές ιστορίες αυτού του μνημειακού τοπίου, πέρα από εκείνες που αφορούν την κλασική περίοδο. Η συνάντηση αυτή εντάχτηκε σε μια σειρά δραστηριοτήτων σχετικά με την «απο-αποικιοποίηση της Ακρόπολης», και στη διάρκειά της παρουσιάσαμε και συζητήσαμε ιστορικά, αρχαιολογικά, αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά και άλλα τεκμήρια σχετικά με την οθωμανική ζωή του τοπίου της Ακρόπολης. Πέρα από την ακαδημαϊκή και δημόσια σημασία αυτής της παρουσίασης, παραμένει ελπίδα μας ότι η συζήτησή μας θα ενθαρρύνει αρχαιολόγους, καλλιτέχνες και ειδικούς σε ζητήματα πολιτισμικής κληρονομιάς να στοχαστούν πάνω στους τρόπους με τους οποίους η οθωμανική ζωή του μνημειακού αυτού τοπίου μπορεί να γίνει ευρύτερα γνωστή, να αναδειχτεί και να ενσωματωθεί στις διάφορες ξεναγήσεις και τις λοιπές δραστηριότητες γύρω από το μνημείο.

Μεταξύ των ερωτημάτων που διερευνήθηκαν ήταν τα εξής:

  • Τι γνωρίζουμε για την οθωμανική Ακρόπολη;
  • Ποια ήταν η σημασία και ποιο το νόημα του τοπίου αυτού για την οθωμανική (την αυτοκρατορική αλλά και την τοπική) διοίκηση, καθώς και για τους κατοίκους της Αθήνας;
  • Πώς αντιδρούν οι επισκέπτες και επισκέπτριες του χώρου στη θέαση της Ακρόπολης ως οθωμανικού τοπίου;
  • Σε ποιο βαθμό είναι ορατή στον χώρο η οθωμανική υλική παρουσία, μετά από δύο αιώνες εθνικής αποκάθαρσης;
  • Πώς μπορούμε σήμερα να κάνουμε μια τέτοια παρουσία περισσότερο γνωστή;

 

Ομιλητές/τριες – Τίτλοι παρουσιάσεων (οι παρουσιάσεις έγιναν στα αγγλικά):

  1. Şükrü Ilicak (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ρέθυμνο), «Η Ακρόπολη στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης: Νέα στοιχεία από τα οθωμανικά κρατικά αρχεία»
  2. Τάσος Τανούλας (Δρ. – ΕΜΠ, προϊστάμενος των έργων αποκατάστασης των Προπυλαίων 1984-2010), «Η οθωμανική Ακρόπολη υπό το πρίσμα του Decolonize Hellas: Πραγματολογικές και θεωρητικές προεκτάσεις»
  3. Elizabeth Fowden (Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ), «Ο Ιερός Βράχος στην πόλη των πεφωτισμένων»
  4. Δημήτρης Λούπης (Ιστορικός, Υποψήφιος Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Harvard), «Διασφαλίζοντας την ειρήνη στη σκιά του μαρμάρινου παρελθόντος: Η δυτική πλευρά της Ακρόπολης στην οθωμανική περίοδο»