Το podcast από την ανοιχτή συζήτηση με τον Boaventura de Sousa Santos

Το podcast από την ανοιχτή συζήτηση με τον Boaventura de Sousa Santos

Μπορείτε να ακούσετε το podcast από την ανοιχτή συζήτηση με τον Boaventura de Sousa Santos στις 30/9/2022 στη Θεσσαλονική σε αυτό το λινκ.

Η συζήτηση είχε θέμα “How difficult is to decolonize the University? Postcolonialism, Decoloniality and Epistemologies of the South”

Οργανώθηκε από το Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και το εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου, CBG/Lab, σε συνεργασία με το dëcoloиızehellάş διοργανώνουν:

Συντονισμός:  Φ. Τσιμπιρίδου (Παν/μιο Μακεδονίας – dëcoloиızehellάş-NoUniPolice)

Συζήτησαν:

Ν. Κοσματόπουλος (AUB-dëcoloиızehellάş)

Σ. Παπασταθόπουλος (Παν/μιο Ιωαννίνων)

Α, Μανδυλαρά (Παν/μιο Ιωαννίνων)

Λ. Γιόκα (Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης)

Ε. Κατσαρού – Κ. Σιπητάνος (Παν/μιο Κρήτης)

Α. Ιωαννίδου (Παν/μιο Μακεδονίας -NoUniPolice)

Φοιτητικό Δίκτυο (dëcoloиızehellάş)

Σ. Λαδά (Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης -Κίνηση Πολιτών – ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη)

Boaventura de Sousa Santos, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, School of Economics (Coimbra-Portugal), Επίτιμος Καθηγητής του Παν/μίου Wisconsin – Law School of Madison & University of Warwick, 2022 Frantz Fanon Lifetime Achievement Award

 

Περίληψη:

Τα σύγχρονα πανεπιστήμια αποτέλεσαν πηγή και έπαιξαν καταλυτικό χαρακτήρα στην εξάπλωση της Δυτικής Γνώσης. Ο τρόπος που το πανεπιστήμιο συνδέθηκε με την ανάδυση του καπιταλισμού, την αποικιοκρατία και την πατριαρχία συνέβαλε στην καταστροφή τρόπων γνώσης που δεν συνταιριάζονται με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Αυτό προκάλεσε τεράστια γνωσιακή αδικία. Μπορούν τα πανεπιστήμια να αποτελέσουν ένα τόπο όπου θα εξετάζονται τέτοια ζητήματα του παρελθόντος και όπου θα εγείρεται η πρόκληση του μέλλοντος για περισσότερη γνωσιακή δικαιοσύνη, καθώς το ζήτημα  αποτελεί μια κρίσιμη διάσταση της παγκόσμιας κοινωνικής δικαιοσύνης; Η απάντησή μου είναι ναι, υπό όρους. Αυτή η συνθήκη απαιτεί μια επιστημολογικού τύπου μετάβαση προς αυτό που αποκαλώ Επιστημολογίες του Νότου.

 

Πρόσφατη βιβλιογραφία στα αγγλικά (2018-2021)

Decolonising the University: The Challenge of Deep Cognitive Justice. Cambridge Scholars, 2021;  Toward a New Legal Common Sense. Law, Globalization, and Emancipation. 3rd Edition (Cambridge University Press, 2020); The End of the Cognitive Empire: The Coming of Age of Epistemologies of the South (Duke University Press, 2018).