Απο-αποικιοποίηση της Ακρόπολης: Η οθωμανική Ακρόπολη και η πόλη της Αθήνας

Απο-αποικιοποίηση της Ακρόπολης: Η οθωμανική Ακρόπολη και η πόλη της Αθήνας

Μετά από δύο αιώνες εθνικής αποκάθαρσης, ποια είναι τα σημαντικότερα μνημεία και κατάλοιπα του υλικού πολιτισμού της οθωμανικής περιόδου στην Αθήνα και στην Ακρόπολη – στο πιο εμβληματικό μνημείο του δυτικού πολιτισμού που μπορεί κανείς να επισκεφτεί; Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες, η οικονομική ζωή, η πληθυσμιακή σύσταση και η αστική οργάνωση της οθωμανικής Αθήνας; Ποια η σχέση της με την αρχαία Αθήνα και με τα μνημεία του κλασικού πολιτισμού; Κάτω από ποιες συνθήκες βομβαρδίστηκε ο Παρθενώνας κατά την εκστρατεία του Φραντσέσκο Μοροζίνι για την ανακατάληψη της Αθήνας από τους Οθωμανούς; Ποια ήταν η εικόνα της προεπαναστατικής Αθήνας και πώς οργανώθηκε η πολιορκία της Ακρόπολης;

Θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα με τη βοήθεια του Λεωνίδα Μοίρα (ΕΚΠΑ, διδάσκων Οθωμανικής Ιστορίας) σε μια αντι-ξενάγηση η οποία θα έχει αφετηρία το Τζαμί Τζισταράκη στο Μοναστηράκι, θα σταματήσει στα τζαμιά Φετχιγιέ και Κιουτσούκ, το Αρχοντικό Μπενιζέλου και θα ολοκληρωθεί στο Ωρολόγιο του Κυρρήστου, με θέα τον βράχο της Ακρόπολης. Θα επιδιώξουμε μια ανοιχτή συνομιλία με ένα ευρύτερο κοινό μη ειδικών, με σκοπό την αποδόμηση των ιεραρχιών γνώσης που οδηγούν στην αποσιώπηση και παραγραφή ολόκληρων πολιτισμών και ιστορικών περιόδων.

Η συγκεκριμένη αντι-ξενάγηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος του dëcoloиıze hellάş το οποίο έχει στόχο να ανοίξει νέες διαδρομές μέσα στο μνημειακό τοπίο της Ακρόπολης και της πόλης της Αθήνας με μια σειρά από δράσεις, σεμινάρια και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα συντονίζει ο Λεωνίδας Μοίρας, με τη βοήθεια ερευνητικής ομάδας ιστορικών του ΕΚΠΑ, την οποία αποτελούν οι Ελένη Αναστασοπούλου, Κωστάκης Μπαμπές και Κώστας Ζούβελος.

Η αντι-ξενάγηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου του dëcoloиıze hellάş το οποίο τιτλοφορείται «Για την απο-αποικιοποίηση της Hellas. Αυτοκρατορικά παρελθόντα, αμφισβητούμενα παρόντα, χειραφετημένα μέλλοντα, 1821-2021» και διεξάγεται 4-7 Νοεμβρίου.